Sandras Budapestguide

För några veckor sedan var jag och en kompis iväg till Ungern, närmare bestämt Budapest, en sväng. Nu är det ju verkligen inte så att jag har blivit någon Budapestexpert efter knappt fyra dygn i staden men jag tänkte i alla fall dela med mig av några små och kanske ganska oviktiga erfarenheter som jag hoppas kan vara behjälpliga om någon får för sig att åka till Budapest.
 
Den där pizzan alltså
Vi hade bara några få saker som redan innan hade bestämt oss för att göra och en av dem var att äta nutellapizza. En av pizzeriorna vi åt nutellapizza på heter La Pizza di mamma Sofia (bara det är ju typ en anledning att åka dit, eftersom alla tror att man säger "dinmamma" när man säger det) och den andra heter Pizza Me. Många blir så skeptiska när man säger att man har ätit nutellapizza men det var faktiskt gott. Testa en slice med Salami & Gorgonzola och kanske någon mer om du är hungrig, ät sedan en Nutellaslice till efterrätt. 
 
Distrikt sju
Vi bodde i distrikt sju som tydligen skulle vara värsta partystället men det var inget vi märkte av så jättemycket. Sista natten, som var natten mellan fredag och lördag, var det lite högljutt ute på gatan men annars stördes vi inte alls av det. Men det kanske är annorlunda andra tider på året, vi var nog där under lågsäsongen. 
 
Promenad genom stan
En försäljarsnubbe försökte få oss att köpa ett sightseeingbusskort och visst, det var nog inte jättedyrt, men i efterhand är jag glad att vi inte köpte det för det var inga problem att upptäcka staden till fots. Det tog kanske 45 minuter att gå från distrikt sju till Szechenyibadet men då får man ju också en trevlig promenad där man hinner se lite mer av omgivningarna än om man bara åker förbi i en buss eller ännu värre - gömmer sig i en tunnelbana under marken och inte ser staden alls. Men en sak borde man tänka på om man satsar på att gå överallt - att ha bra skor. Har man det så kanske man kan njuta ännu mer av promenaderna än vi gjorde. 
 
Enmansbänkar
Jag vet att det inte bara är i Budapest de finns men det kändes som att nästan alla parkbänkar man såg i staden var antingen gjorda för bara en person eller avdelade med ett armstöd mellan varje sittplats. Vet inte vad jag ville få fram av att säga detta, tyckte mest att det såg lite roligt (eller en aning tragiskt, det beror ju på hur man ser det) ut när man gick förbi och såg de där jättekorta bänkarna. 
 
Distrikt åtta
"People get killed here every week" sa en ungrare till oss, men låt eder icke skrämmas. Det var tydligen mest gäng och så som bråkade med varandra, därav är risken att dö inte jättestor om man inte är gängmedlem, och hon sa också att distriktet inte var så farligt att vara i som många sa. Det finns tydligen en snäll del av distrikt åtta och en dålig del. Den där dåliga delen var nog bra att undvika men den snälla delen, som jag tror var delen mellan floden och Jószef körút, var nog ändå ingen fara att vistas i så länge man är lite uppmärksam. 
 
Noodle
När vi åt på en restaurang och beställde "noodles" så fick vi något som såg ut som klumpar med något överkokt mellanting mellan pasta och ris. Ganska gott, men jag blev lite besviken när det inte var nudlar och insåg att jag hellre hade valt något annat tillbehör. Så bara så att ni vet: ungerska nudlar är inte riktigt som nudlar i sverige.
 
Kan ju bara tillägga till sist att Budapest var en trevlig stad, så åk dit bara!

RSS 2.0